Виртуален кабинет

 

Сензорно-интегративна дисфункция

Нина Йорданова, Светлана Картунова, Олга Георгиева

 

Сензорна интеграция

Сензорeн дефицит

Сензорни канали

СИ дисфункция

СИ терапия

Тактилни стимулации

Орални стимулации

Обучителен комплект

Интегрирано обучение

Полезни връзки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Линда Стивънс описва 4 категории нарушения

  • Проблеми във вниманието и концентрацията

Този вид нарушения се срещат още като хиперактивност на поведението или липса на задръжки. Децата не показват реакция на възприемане на сензорната информация, но това не означава, че не тя не постъпва по каналите. Такива деца проявят интерес към въртящи се предмети, шум от прахосмукачка или сешоар. Те може и да не реагират на името си, но ще реагират, ако някой в съседната стая издава звук от любим предмет - например мама е пуснала миксера. Тези деца са емоционално лабилни, раздразнителни, трудно се успокояват, хиперсензитивни са при кожен контакт.

  • Сензорни закъснения

Този вид нарушения се характеризира с реакция на борба със, приплъзване на или страх към сензорната информация. Децата със силно възбудима нервна система, свръхчувствителност на допир, агресивни и автоагресивни, отбягват комуникация и са със силно ограничени социални умения. Към тази категория спадат и децата със слухови и зрителни затруднения, както и тези с нарушения на вестибуларния апарат, при които се наблюдава страх от извършване на определено движение, преодоляване на препятствия, ползване на асансьор.

  • Затруднения при извършване на действия

По природа децата са много активни и обичат да вършат разни неща. Децата със СИД могат да проявят:

  • дезорганизираност или липса на активност, дори да се заинтересуват от играчка, те не знаят какво да правят с нея

  • не се движат много и не изследват обкръжаващата ги среда. Някои от тях предпочитат контакт с по-възрастен или разговор с него, пред извършване на собствени манипулативни действия

  • използват стереотипни действия при едни и същи дейности - например строят с кубчетата само линия, за да я разрушат или търкалят колелото на кола и др.

  • те се тромави, неловки, несръчни и много настабилни при движение

  • трудно прекъсват стереотипна за тях дейност

  • обичат да се забавляват от собствените си движения, но не ги изпълняват по команда.

  • Нарушения на поведението

СИД може да засегне много области от детскто развитие. Някой деца са несигурни, други развиват лоша аз-концепция. Често нарушението на поведението е един от първите признаци за СИД, поради факта, че детето става трудно вградимо в детски колектив.